Soppmikroskopering – kun for medlemmer

soppkontroll-placeholder

Praktisk info

Fra: 19.02.2022 09:00

Til: 20.02.2022 17:00

Adresse: Mildevegen 250, 5259 Hjellestad, Norway

Forening: Bergen sopp- og nyttevekstforening

Region: Vestland

Pris medlem: Kr 900

Dette arrangementet er kun for medlemmer.
Bli medlem her

Antall plasser: 9

Antall plasser igjen: 3

Ledere

Justine Parer

j_parer@hotmail.com

Påmeldingsfristen for arrangementet gikk ut: 16.01.2022

Lær soppmikroskopering med Åge Oterhals

Mål

Kursdeltakerne skal bli i stand til å benytte et mikroskop for soppidentifisering, samt kjenne de viktigste soppslekter mikroskopisk for å kunne foreta identifiseringer ved soppforgiftninger.

Målgruppe

Soppsakkyndige, næringsmiddelinspektører og andre som har gjennomgått grunnkurs i sopp.

Kurset er beregnet som et helgekurs med to fulle arbeidsdager lørdag -søndag.

1. lørdag

Timer med lærer: 7

Tema

Om mikroskopet. Fagterminologi. Mikroskopering. Mikroskopiske karakterer. Praktisk mikroskopering.

Stikkord

Lære å stille inn mikroskopet. Lære om kjemiske reagenser. Bli kjent med generelle termer og begreper. Lære å lage gode preparater. Gjennomgang av mikroskopiske karakterer som sporetyper, cystider, basidier og hatthudstrukturer. Praktisk mikroskopering med veiledning.

Arbeidsform og gjennomføring

Gjennomgang og demonstrasjon av mikroskopiske karakterer. Kursdeltakerne kan følge teori og praktisk arbeid via storskjerm tilknyttet kursleders pc og mikroskop. Kursleder bistår hver deltaker under praktisk mikroskopering.

2. søndag

Timer med lærer: 8

Tema

Praktisk mikroskopi fortsetter. Bestemmelsesøvelser. Nøkkelbruk.

Stikkord

Kursdeltakerne får ukjent materiale å jobbe med. De skal lage et godt preparat, bruke mikroskopet riktig og tilsette riktige reagenser for å få fram mest mulig informasjon om soppen. De blir lært opp i nøkkelbruk.

Arbeidsform og gjennomføring

Forelesning med gjennomgang av nøkkelbruk for å bestemme sopp utifra mikroskopiske karakterer. Praktiske oppgaver med bestemmelsesøvelser. Kursleder illustrerer via storskjerm, veileder og bistår deltakerne i bestemmelsesarbeidet ved behov.

Problemstillinger

Mikroskopi av sopp – hva oppnår man? Riktigere og sikrere bestemmelser. Mer arbeid og mer frustrasjon? Husk, mikroskopiske kjennetegn er viktig informasjon i bestemmelsesarbeidet og disse må finnes på fersk materiale!

 

Anbefalt litteratur/materiell for deltakerne

Kurs i mikroskopering: storsopper under mikroskopet

Kurs i mikroskopering: Storsopper under mikroskopet | Norges sopp- og nyttevekstforbund (soppognyttevekster.no)

 

og/eller

 

Gulden: Rørsopper og skivesopper under mikroskopet

Knudsen &Vesterholt: Funga Nordica

 

For den interesserte kan også denne anbefales;

Breitenbach & Kränzlin: Pilze der Schweiz, vol. 3-6